Egyéb

A kültéri ajtóbehúzó szerepéről néhány gondolat

Mi is a kültéri ajtóbehúzó?

Az ajtóbehúzókat olajféknek vagy ajtócsukónak is szokták nevezni. A kültéri ajtóbehúzó funkciója, hogy a nyitva hagyott ajtót automatikusan becsukja. Így nem kell minden egyes alkalommal becsukni az ajtót magunk után. Tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy emiatt nem tud az ajtó nyitva maradni. Ez főleg huzatos helyiségekben praktikus, mert így nem tud becsapódni az ajtó, hanem ehelyett szép lassan becsukódik magától az ajtó.

Sok esetben a kültéri ajtóbehúzó becsukódásának erőssége be is állítható. Egy csavarra rendelkezek ezek a modellek és ezen lehet a különféle fokozatokat beállítani.

Az is fontos szempont, hogy az ajtónak mekkora súlya van. Mielőtt kiválasztjuk a megfelelő ajtóbehózót, azt is nézzük meg, hogy hány fokban engedi maximálisan az ajtót kinyitni. 

Előfordulhat ugyanis, hogy nagyobbra kell kinyitni az ajtót, mert valamit éppen be vagy ki akarunk hozni az ajtón resztül. 

Léteznek ezen kívül padlóajtócsukók is. Ezek általában lengő és nyíló ajtókhoz is felszerelhetőek. Emellett érdemes a csúszósínes ajtócsukókat is megemlíteni. De mindig az adott ajtótól függ, hogy éppen melyik alkatrészre van szükségünk.   


Sokfajta márka van a piacon, melyek ajtóbehúzókat gyártanak: Abus, Dom, Kling, Brano, Geze, Dorma és így tovább.  

Gondoljuk át, hogy melyik ajtóval kompatibilis az ajtócsukó. Ez lehet például alumínium, műanyag vagy vas ajtó. Ellett a színezést is vegyük figyelembe: szürke, fehér vagy barna. Általában ezek a színek jelennek meg a piacon.  

Pontosan betartva az előírásokat, szerelési útmutatót szabad felszerelni az ajtóra az ajtócsukót, hogy megfelelően működjön az és később se legyen probléma vele, beleértve a garanciális jogokat.


Sok esetben külön szabályozható a 90-15 fokig az ajtó csukódása és emellett a végbehúzási szakasz a legvégén. Ezeket mind pontosan kell a felszerelés után beállítanunk.

Válasszon kültéri vagy beltéri ajtót az ajtóbehúzóhoz

Ha a kültéri ajtóbehúzóhoz keres megfelelő ajtót, akkor nálunk biztonság beltéri, illetve normál ajtókat is talál kültérre és beltérre, sőt a különféle kiegészítőket is megtalálja kínálatunkban. 

Szakképzett kollégáink telefonon, online és személyesen is rendelkezésére állnak. Többféle színben találja meg ár-érték arányban kedvező feltételeket teremtő ajtóinkat. 

Visszafogott, klasszikus modelleken kívül, harsányabb megjelenésű, akár dekorcsíkkal ellátott ajtókat is megtalál bő kínálatunkban. A kültéri ajtók megfelelő szigeteléssel is el vannak látva és valódi biztonságot jelentenek egy esetleges betörés alkalmával.