Blog, Kilincs cseréje

Milyen kilincs legyen, esetleg gomb kilincs?

Megerősített kilincs - kívül gombos - Hisec ajtóhoz. (választható bal, jobb)

A kilincs egyik kulcsfontosságú része lehet a bejárati ajtónknak

Ha kültéri gomb kilincs vagy egyéb kilincsek iránt érdeklődünk, akkor néhány szempontot érdemes szemügyre vennünk. Kezdjük a normál kilinccsel. Az első és legfontosabb kérdés, hogy konkrétan milyen ajtóra szeretnénk elhelyezni. Fontos tisztáznunk, hogy beltéri vagy kültéri ajtóról van-e szó. Ugyanis más hatások érnek egy kültéri ajtón lévő kilincset, ahol például magas a hőmérsékletingadozás. Emellett csapadék és napfénysugárzás is folyamatosan érheti az adott kilincset. Ezek mind hamar kikezdhetik a kilincs élettartamát. Az sem mellékes, hogy milyen gyakran fogják használni a kilincset. Ha egy üzletről van szó, mely forgalmasnak mondható, akkor szinte kötelező érvényű, hogy csakis strapabíró kültéri gomb kilincsben vagy egyéb megoldásban gondolkozzunk.

Gomb kilincs kültérre vagy beltérre egyaránt szerelhető

Beltéri, kültéri gomb kilinccsel sok esetben találkozhatunk orvosi rendelőkben, ahol fontos, hogy csak egyik oldalról lehessen kulcs nélkül kinyitni az ajtót, a másik oldalról csak a bennfentes tudja ezt megtenni kulcs segítségével. A könnyedsége a dolognak, hogy ezáltal kilincs segítségével si zárható könnyedén az ajtó és nem kell minden egyes alkalommal külön bezárni. Ez sokszor nagyon praktikus megoldás. Gomb kilincset használhatunk akkor is, amikor egyáltalán nincs szükség arra, hogy bezárjuk az ajtót. Ilyenkor az ajtó két oldalára elhelyezhetjük a gomb kilincset és bármelyik oldalról be tudjuk csukni az ajtót, ami bárki számára kinyitható. Ez főleg beltéri ajtók esetén lehet jó megoldás, és ez esetben egy igényes réz gomb kilincsben is gondolkodhatunk, mely feldobja az ajtó impozáns megjelenését.

A kilincsek anyaga különböző

A kültéri gomb kilincs esetén érdemes rozsdamentes megoldásban, például acélban gondolkodnunk. Vannak fix kivitelű és elfordítható gomb kilincsek is a piacon. Gondoljuk ezt is végig, hogy nekünk pontosan mire van szükségünk. Tisztázzuk, hogy a rozettát (alsó pajzs) tartalmazza-e a kilincs, illetve, hogy párban lehet-e megvásárolni, mely egy darabnak minősül. Az is elképzelhető, hogy a rozetta külön megrendelhető. Érdemes olyan kültéri gomb kilincsben gondolkodnia, mely hasonló vagy ugyanolyan alapanyagból készült, mint maga a rozetta. A gomb kilincs anyaga lehet súrolt bronz, és elképzelhető, hogy ez esetben nincs szükség rozettára külön. Ezt mindenképpen gondolja végig. Természetesen más anyagból és színben is elkészíthetik a gomb kilincset, melyet akár erkélyajtóra, ablakra, szekrényre is fel lehet szerelni egyes esetekben, sőt üvegajtók is szóba jöhetnek, illetve kapugombokban is gondolkodhatunk. Ebből is látszik, hogy népszerű megoldás beltéri vagy kültéri gomb kilincsben gondolkodnunk.  

Weboldalunkról, illetve mintaboltunkból pedig kiváló minőségű acél ajtók közül is válogathat legyen szó beltéri, vagy kültéri ajtókról. Ezzel kompatibilis egyéb kilincsek és zárak is elérhetőek kínálatunkban. Bátran keressen fel minket akár online, akár telefonon vagy személyesen és együtt kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb ajtót, zárat és egyéb kiegészítőt amire csak szüksége lehet.