Blog

Kültéri ajtó egyedi méretű gyártásáról pár gondolat

Sevilla - műanyag kültéri bejárati ajtó 5 kamrás

Egyedi méretű kültéri ajtó sem jelent problémát 

Sokszor felmerülhet az igény egy egyedi méretű kültéri ajtó gyártására. Először azonban érdemes megnézni a kínálatot, mert ma már rengeteg fajta kültéri és beltéri ajtó közül válogathatunk. Ezáltal egyedi méretű kültéri ajtó gyártása nélkül gyorsabban és olcsóbban hozzájuthatunk az adott ajtóhoz. Nyilván, ha speciális méretre van szükség, akkor előfordulhat, hogy egyedi ajtóban kell gondolkodnunk. Azonban az is megoldás lehet, ha az ajtófélfát átalakítjuk, főleg, ha nincs szükségünk az egyedi méretezésre. Elképzelhető ugyanis, hogy ez egy egyszerűbb megoldás. 

Először nézzünk szét a piacon

Mindenképpen első lépésben nézzük át a leendő ajtó paramétereit. Megfelelő minőségű? Milyen anyagból készült el a kültéri ajtó? A szigetelése, beleértve a hangszigetelést is, eléri a kedvező értéket? A megjelenése is megfelelő a számunkra? Jó ár-érték aránnyal bír?
Az egyedi méretű kültéri ajtó gyártás esetén ezek a legfontosabb szempontok, de kész ajtó megvásárlása esetén is helytálló ez a megállapítás. Válogathat üvegbetéttel vagy anélkül elkészített ajtó közül. Fontos, hogy megfelelő vastagságúak legyen az üvegezés, mely természetesen a kamra vastagságára is kiterjed. Ez a szigetelés miatt fontos. A másik szempont az üveges ajtók esetén a védelem. Ma már szerencsére úgynevezett ragasztott biztonsági üveggel is ellátható egy ajtó. Ezért nehezen áttörhetőek. 

Mire érdemes még odafigyelni kültéri ajtó vásárlásakor

Az egyedi méretű kültéri ajtó gyártás esetén Önnek meg kell győződnie a legfontosabb méretekről. Ide tartozik a profil (beépítési mélység) mellett a pántok meghatározása is. Lényeges szempont ugyanis, hogy az ajtó ne legyen könnyen leemelhető a zsanérról. Ez biztonsági szempont. Az általunk elérhető kész, eredeti HiSec acél bejárati ajtók esetében külön zsanérvédelmet használunk erre. Acél ajtóink a legnagyobb biztonságot szavatolják. Kínálatunkban mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő ajtót. Meghatározó a vasalat minősége is. A vasalat teszi lehetővé mechanikailag a nyílászárók esetében a nyitást, eltolást, buktatást. Ezért lényeges szempont, hogy ezek is megfelelőek legyenek. Gyakorlatilag ezeket hívjuk zsanérnak, pántnak, zárnak. 

A kültéri ajtó másabb mint a beltéri bejárati ajtó

Az előre elkészített és egyedi méretű kültéri ajtó gyártás esetén fontos a vízállóság kérdése is, hiszen kültérre szánjuk őket. A fával – főleg, ha nem megfelelően lett impregnálva -, lehetnek problémák és folyamatos ápolásra szorulhat. Emellett a nap UV hatásáról sem szabad megfeledkeznünk. Éppen ezért beltérbe szánt ajtót soha ne használjunk kültéri ajtóként. Egy kültéri ajtónak meg kell tudnia küzdenie a szélsőséges időjárási tényezőkkel.

Megfelelő kültéri ajtó kiválasztásában kérjen szakmai segítséget


Összefoglalva nemcsak azt kell megvizsgálnia, hogy egyedi méretű kültéri ajtó gyártásával foglalkozó céget kell felkeresnie, vagy előre elkészített ajtót vásárol meg, hanem egyéb fontos szempontok is felmerülnek az ajtó megvásárlása esetén. Ezek a kinézettől kezdve a biztonságon át, a praktikuságon keresztül több mindenre kiterjednek. Ha esetleg nem tud döntést hozni, mert úgy érzi nincs elég információja a kérdésben, akkor keressen minket bátran, hogy segíthessünk Önnek.